dimecres, 6 de febrer del 2013

Una col.lecció de patrimoni musical: Les "Misiones folklóricas" del CSIC (1944-1960)

Una col.lecció de patrimoni musical:

Les "Misiones folklóricas" del CSIC (1944-1960)

 

Objectiu del Projecte

El Fons de Música Tradicional de la Institució Milà i Fontanals (CSIC-IMF) de Barcelona conté més de 20.000 melodies en paper recollides per tot Espanya entre 1944 i 1960; la majoria es van recopilar a través de les 65 Missions folklòriques i 62 quaderns presentats a Concursos organitzats per l’antic Instituto Español de Musicología del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) en els quals van participar 47 recopiladors. El portal web d’aquest Fons que ara es presenta ofereix de moment la digitalització de materials recollits en Concursos i Missions de Catalunya (C03, C05, C06, C14, C15, C16, C18, C19, C26, C27, C34, C48 y M12)  i Balears (C43, M30, M51) en una base de dades que permet consultar-los amb facilitat. Progressivament s’hi aniran incorporant els materials corresponents a la resta de les Comunitats Autònomes.
Amb la realització d’aquest Projecte de musicologia del CSIC es posarà a l’abast dels investigadors i de la ciutadania en general un patrimoni musical excepcional, conegut ja en part, i es facilitarà la realització d’estudis comparatius gràcies als avantatges que ofereix aquesta base de dades. En el procés de recol·lecció de cançons van ser identificats (mitjançant fitxes d’informants) els centenars d’homes i dones de tot Espanya que van cantar o van tocar aquestes cançons. La divulgació d’aquest repertori musical a través d’aquest portal web farà possible que els descendents dels informants puguin recuperar la memòria històrica musical de les seves famílies. En els col·legis dels pobles i ciutats on es van recollir les cançons, els nens i nenes podran conèixer i tornar a cantar les cançons de la generació dels seus besavis/àvies, la qual cosa representa un valor afegit educatiu i social extraordinari; les recol·leccions de cançons infantils en aquest Fons sovint incorporen una descripció del joc o accions que realitzaven els/les nens/nenes en interpretar cada cançó (vegin-se, per exemple, els quaderns dels Concursos C05 i C14). Aquest portal web pot resultar d’interès no només per a investigadors, sinó també per a professors de música de primària i secundària que vulguin seleccionar material per als seus alumnes, agrupacions interessades en la recuperació de música tradicional de les seves localitats i comarques, i el públic en general que vulgui consultar cançons relacionades amb el seu lloc d’origen o amb una temàtica concreta. Amb aquests materials també s’aniran incloent arxius àudio de les melodies, la qual cosa permetrà escoltar-les, facilitar-ne l’aprenentatge, així com constatar la seva possible pervivència actual a Espanya i a Llatinoamèrica.
La conexió d’aquest Projecte amb una pàgina de Facebook invita a la participació ciutadana per tal d’incorporar i compartir informació, experiències personals o activitats relacionades directament amb el repertori d’aquest Fons de Música Tradicional.

Equip

Dr. Emili Ros-Fábregas, Director
Investigador Científic en Musicologia del CSIC-IMF
Dra. Ascensión Mazuela-Anguita, Coordinadora de desenvolupament tecnològic
Investigadora, Grup "Música, patrimoni i societat" [2009 SGR1329], Generalitat de Catalunya
Dra. Maria Gembero-Ustárroz, Investigadora
Científica Titular en Musicologia del CSIC-IMF
Jan Koláček, Webmaster
Charles University in Prague
Aquest Projecte és una iniciativa del Grup d’Investigació «Música, patrimoni i societat» [AGAUR-2009 SGR 1329] de la Generalitat de Catalunya, adscrit a la Institució Milà i Fontanals del CSIC a Barcelona. Aquest portal web i el seu contingut constitueixen una obra protegida segons els termes del codi legal vigent sobre propietat intel.lectual. Són lícits els usos privats i els que tinguin una finalitat educativa, docent o de recerca sense ànim de lucre ni objectius comercials a condició que no alterin ni modifiquin les dades obtingudes. En cas de publicació derivada de la recerca amb aquest Fons, o de qualsevol altre ús autoritzat i legal, aquesta font se citarà com segueix: Fons de Música Tradicional del CSIC-IMF, Barcelona: www.musicatradicional.eu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada