divendres, 6 de novembre del 2015

La memòria fora de l’ars memoriativa: imatges i texts de la mnemotècnia medieval


Dimecres, dia 11 de novembre, a les 16:00h, se celebrarà la segona sessió del XIV Seminari d’Estudis Doctorals 2015-2016, organitzat pel Seminari d’Estudis Medievals del Departament de Ciències Històriques de la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona), amb la col·laboració de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM), del Doctorat en Cultures Medievals i del Màster en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona, i d’ARDIT. La sessió serà impartida pel doctorand Sergi Sancho Fibla (Universitat Pompeu Fabra) amb el títol "La memòria fora de l’ars memoriativa: imatges i texts de la mnemotècnia medieval". 


El rol de la memòria ha estat durant molt de temps menystingut com un simple contenidor mental propi de cultures orals. No obstant, amb la voluntat de contextualitzar les fonts medievals dintre de les pràctiques de creació i recepció pròpies de l’època, una part de la crítica dels últims anys ha assenyalat la importància que tenia l’Art de la Memòria en la producció cultural de l’Edat Mitjana. En efecte, part imprescindible de la retòrica antiga que es perllongà durant l’època medieval, la mnemotècnia representà la base sobre la qual un gran nombre de textos i imatges foren creades. Per tant, es tracta d’un aspecte que tot investigador hauria de tenir en compte a l’hora de dotar de coherència històrica la seva recerca fonamentada en fonts medievals. No es tracta de “crear escola” ni d’etiquetar una nova metodologia de recerca, sinó de comprendre, en la mesura d’allò possible, els documents dintre del seu context de creació i recepció.
 

La recerca doctoral que presentem tracta sobre l’estudi d’un únic manuscrit occità que, però, conté cinc documents de gèneres diferents. La font, no obstant, serà en aquest cas l’excusa per a mostrar fins a quin punt la mnemotècnia està impregnada en tot tipus de text, i tanmateix, de quina manera aquesta perspectiva d’estudi pot ajudar a la investigació en tot tipus de disciplines de la Història.
 ---------------

La sessió tindrà lloc a la Sala d’Actes de la Institució Milà i Fontanals – CSIC (Barcelona, c/ de les Egipcíaques, 15)

Coordinació i informació:
Pol Junyent Molins (IMF-CSIC)
Marta Manso Rubio (IMF-CSIC/UB)
Marta Punsola Munárriz (IMF-CSIC)
Esther Tello Hernández (IMF-CSIC)
estudismedievals@imf.csic.es
 

Departament de Ciències Històriques-Estudis Medievals 
C/de les Egipcíaques, 15, 08001 Barcelona
Telf.: +34 93 442 3489




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada